Hur mycket kan jag låna på min lön?

Du kan låna upp till 6,5 gånger din årliga inkomst LÅN – från och med denna sommar, som inte lämpar sin bostad i SBAB låna ut mer än 6,5 gånger den årliga inkomsten för Daily News rapporterade tisdag. SBAB och andra banker kommer att använda bedömningen av antalet hushåll har kvar efter att ha betalat kostnaderna för boende för att bestämma storleken av lån till kunder. Enligt SBAB är inte en metod behövs nu löst. Anledningen är rädslan för en kraftig ökning av huspriserna och hushållens skuldsättning.

ansökan lån

”Ledningen är oroad boprisbubbla”

Nyhetsbyrån Bloomberg sade till VD SBAB Klas Danielsson att orsaken till de nya reglerna är att förvaltningen av banken är berörda boprisbubbla. ”Nu har vi en individuell bedömning, som väger flera faktorer vid kreditgivning”, säger Klas Danielsson Daily News. De nya reglerna innebär att vi inte kan låna mer än 6,5 gånger sin årsinkomst, och en del av stödenheterna SBAB till 5 gånger den årliga inkomsten. Är det två låntagare är deras totala intäkter används.

Hur mycket du kan låna av SBAB

En månadslön på fem gånger den maximala årslönen på 6,5 gånger årslönen

  • 20 000 SEK 1 200 000 – SEK 1 560 000 SEK
  • 30 000 SEK 1 800 000 – SEK 2 340 000 SEK
  • 40 000 SEK 2 400 000 – SEK 3 120 000 SEK
  • 50 000 SEK 3 000 000 – SEK 3 900 000 SEK
  • 60 000 SEK 3 600 000 – SEK 4 680 000 SEK

Kolla priserna på inlåningsbanker och den genomsnittliga räntan på bostadslån

Samla dina lån

Genom att samla dina lån kan du lösa dina smålån och mindre krediter med höga kostnader för att sänka dina kostnader och få en bättre överblick över din ekonomi, samtidigt som du får möjlighet till en lägre månadskostnad på hela lånebeloppet, då snitträntan vanligtvis blir lägre. Med dagens låga räntenivåer ökar möjligheten till bättre lånevillkor och du kan spara mycket pengar genom att jämföra villkor från flera olika banker oavsett om du har ett lån eller flera smålån.

Låna 1000 kronor nu

Ibland behöver man ett litet tillskott i kassan, ett lån på 1000 kronor kan då vara precis det du behöver, små lån på exakta belopp har fördelen av att du inte riskerar att låna till mer än vad du verkligen måste. Det kan annars vara frestande att t.ex. låna 5000 kronor eller kanske 4000 bara för att det är ett bra tillfälle.

Tänk noga igenom vad du skall låna pengar till

Om du skall låna 1000 kronor och inte har några vänner att låna av så behöver du göra vissa efterforskningar (jag har lagt till en topplista i slutet av en här artikeln så att du snabbt kan välja rätt långivare för ditt lån). Det är viktigt att tänka igenom dina behov. Om du behöver betala en räkning på 1000 sek så är saken klar och du kan ta ett lån på precis det beloppet utan att ”fölråna dig”.

Men om du har en räkning på 1800 kronor så kanske du skall ta ett lån på 2000 kronor för att inte hamna i en konstig situation där du lånar för att betala räkningen men det räcker inte. (Ja, ja det låter lite korkat att göra så men om man är stressad över sin ekonomi så tar man inte alltid rationella beslut). Räntesatser och kostnader som är förknippade med lånet ser du snabbt på de olika långivarnas siter. Så när du väl bestämt dig för vem du vill använda för att låna av så går processen snabbt.

Hur väljer jag

Först kriteriet är priset, vem är billigast, kolla noga så att det pris du först ”hittar” verkligen inkluderar allt, om du betalar 500 kronor för att låna 1000 (då betalar du alltså tillbaka 1500 kronor) så skall inga andra kostnader som är direkt förknippade med lånet tillkomma t.ex. fakturaavgifter och liknande. Sen skall du kolla hur snabbt de betalar ut dina pengar, du vill ju ha ett snabblån och inte ett lån som tar en vecka att betala ut.

Kontrollera också vad som gäller för kreditupplysning, har du betalningsanmärkningar så behöver du ta hänsyn till detta läs den här artikeln eftersom det är svårt att låna pengar om du finns hos Kronofogden. När du har tänkt igenom de 3 detaljerna är allt klart för att köra!

Alltså:

  • Kolla priset
  • Kolla hur snabbt lånet betalas ut
  • Tar långivaren kreditupplysning