Kreditkort

Är du intresserad av att införskaffa ett kreditkort så har du många olika alternativ att välja mellan vilket du ska ansöka om beror helt på vilket alternativ som bäst passar dig. Ett kreditkort är ett alternativ till kontokort och betalkort där du som innehavare av kortet har kredit hos utställaren. Detta betyder att du som kort ägare har möjlighet att hämta ut pengar eller köpa varor med kortet mot ett löfte att betala tillbaka den utlånade summan vid ett eller flera senare tillfällen.

kreditkort

Från glömska till framgång – Historien om det första kreditkortet

Det första kreditkortet skapades 1950 av en man med namnet Frank McNamara. Idén fick han vid ett tillfälle då han inser att han glömt plånboken hemma när han befann sig på en restaurang. Han grundade då företaget Diners Club som fortfarande finns kvar idag. Många banker och andra låneinstitut kan idag ordna så att du som bankkund och innehavare av ett bankkort kan få kredit kopplat till bankkortet som då blir till ett kreditkort.

Vad du får för kredit beror mycket på din personliga ekonomi samt långivarens förtroende för dig som kredittagare. För att få möjlighet att få ett kreditkort, eller tillgång till kredit via ditt bankkort måste du ofta vara minst 18 år och ha en välskött ekonomi, vissa kreditgivare kräver också att du har någon form av fast arbete eller en årsinkomst på en viss summa.

Idag kan du ansöka om ett kreditkort hos de flesta banker men också genom nätet och du har nu ett mycket större utbud av företag att välja mellan, vilket gör att du som kund har möjligheten att leta reda på vart du kan få det mest fördelaktiga avtalet. Detta kan bland annat vara hur hög kreditgräns du kan få samt vilka avbetalningsvillkor som gäller.

Faktura på månadens inköp

De flesta kreditkort fungerar på så sätt att du som innehavare av kortet kan använda det när du själv känner för att göra det och du har då en av banken förbestämd kredit som du kan använda när du behöver ett tillskott av pengar eller för att betala av något dyrare inköp under en längre period. I slutet av månaden får du en faktura som innehåller alla de köp du gjort på kreditkortet. Beroende vilket kreditkort du har kan du få olika sorters möjligheter att betala tillbaka krediten.

Det kan vara att vänta med betalningen i femtio till sextio räntefria dagar eller att få de sammanlagda inköpens återbetalning i mindre delbetalningar. Hur stor kreditgräns som finns på kreditkortet beror både på hur hög gräns banken har på just det kreditkort du vill ansöka om men detta bestäms också utifrån den kreditprövning banken eller låneinstitutet gör på dig innan de beviljar dig tillgången till ett kreditkort.

Vissa kort kan ha kreditgränser på upp till hundra tusen, med det är vanligare med lägre summor. Du kan själv påverka hur stor kredit du kan få på kortet så länge det är inom bankens gränser för vad de är villiga att ge dig i kredit. För möjligheten att få ett kreditkort behöver du ofta uppfylla några av banken/låneinstitutets givna krav, dessa krav kan variera mellan olika kreditgivare.

Månadens inköp och kreditgränser

Låt säga att du vill köpa en ny dator för 10 000 kronor. Om din kreditgräns på kreditkortet är 15 000 kronor kan du utan problem använda ditt kreditkort för detta inköp. Din kreditgräns är det maximala beloppet du kan använda på kreditkortet. Den varierar beroende på vilket kreditkort du har och din ekonomiska situation. Banken eller låneinstitutet bedömer din kreditvärdighet innan de beviljar dig en viss kreditgräns.

Betalningsalternativ

När månaden närmar sig sitt slut kommer du att få en faktura från kreditkortsutgivaren. Denna faktura kommer att sammanfatta alla dina inköp under månaden.

Här har du några alternativ för att betala tillbaka krediten:

 • Räntefria dagar: Många kreditkort erbjuder en period på vanligtvis 45 till 60 dagar där du kan vänta med att betala din faktura utan att drabbas av räntekostnader. Om du betalar hela beloppet innan den räntefria perioden går ut, behöver du inte betala några extra räntor.
 • Delbetalningar: Om ditt inköp är större och du inte kan betala hela beloppet direkt, kan du välja att dela upp betalningen i mindre delar över flera månader. Detta kan hjälpa dig att hantera dina utgifter mer bekvämt.

Årsinkomst avgör kreditgräns

Men några vanligt förekommande krav är att du som sökare är minst arton år och inte har några betalningsanmärkningar. Det finns också krav på att du har en fast inkomst och en årsinkomst på minst 100 000 och din kreditgräns brukar ofta ligga på ca 10 procent av din årsinkomst vilket betyder att din kreditgräns är eller blir högre ju högre årsinkomst du har.

Hur mycket det kostar att för dig som kredittagare att ha ett kreditkort beror mycket på vilket kort du har och vilka avgifter kreditgivaren har på kortet. Men du kan räkna med att det blir en fast avgift på ca 300-400 kronor per år (eller ca 25-30 kronor i månaden) för själva kortet, och sedan tillkommer avgifter för krediten som ränta från och med köpedagen och andra avgifter.

Många gånger kan du också få kreditkort med förmånen att du inte behöver betala något för outnyttjad kredit, utan endast för det du faktiskt använder. Därför kan det vara i ditt intresse att undersöka var du får det bästa och billigaste kreditkortet som uppfyller dina behov.

Årsinkomst och kreditgräns

Anta att din årsinkomst är 150 000 kronor. Om kreditgivaren tillämpar en kreditgräns på cirka 10 procent av din årsinkomst innebär det att din möjliga kreditgräns skulle vara omkring 15 000 kronor. Detta är det maximala beloppet du kan använda på ditt kreditkort.

Genom att använda din årsinkomst som riktmärke kan kreditgivaren bedöma din förmåga att hantera krediten och fastställa en lämplig kreditgräns. Ju högre din årsinkomst är, desto större kan din kreditgräns vara, vilket ger dig ökad köpkraft och flexibilitet.

kreditkort-utan-avgift

Kostnader för kreditkortsanvändningen

När du väljer ett kreditkort är det viktigt att förstå de olika avgifter och kostnader som kan vara kopplade till kortet.

Här är en översikt över några vanliga avgifter:

 • Årsavgift: Många kreditkort har en årlig avgift som du betalar för att hålla kortet aktivt. Denna avgift kan variera beroende på kortet och dess förmåner. I genomsnitt kan det vara runt 300-400 kronor per år.
 • Ränta: Om du inte betalar hela beloppet på din kreditkortsfaktura innan räntefria dagar går ut, kommer du att börja betala ränta på det outestående saldot. Räntesatserna varierar mellan olika kreditkort och kan vara högre än andra typer av lån.
 • Andra avgifter: Det kan finnas andra avgifter, som övertrasseringsavgifter om du överskrider din kreditgräns, avgifter för utlandstransaktioner eller kontantuttag med kortet.

Att hitta det rätta kortet

Det är värt att notera att olika kreditkort har olika förmåner och avgifter. Att välja det bästa och mest kostnadseffektiva kreditkortet för dina behov är viktigt. Genom att noga granska och jämföra olika kreditkort kan du hitta ett som passar din ekonomiska situation och dina köpvanepreferenser.

Till exempel, om du oftast betalar dina kreditkortsfakturor i tid och inte använder krediten mycket, kan ett kort med låg årsavgift vara mer lämpligt. Om du planerar att använda krediten regelbundet och kanske göra större inköp som du vill dela upp i delbetalningar, kan ett kort med räntefria dagar vara mer fördelaktigt.

Genom att vara medveten om dina utgifter och kreditkortets villkor kan du fatta kloka beslut och optimera ditt kreditkortsanvändande för att passa dina ekonomiska mål och behov.

Fördelar med kreditkort

 • Smarta lösningar med kort
 • Betala dina räkningar och fakturor med kort
 • Smart betaltjänst med kort
 • Utnyttja kortets alla förmåner
 • Säkra och trygga betalningar
 • Samla alla dina räkningar på kortet