Betalkort

Betalkort. Betalkort kan vara två olika former av kort, det kan vara betalkort som anspelar på en form av bankkort som idag finns tillgängliga hos de flesta banker och med flera olika kortföretag. Detta betalkort är ett kort som du som innehavare använder dig av när du genomför dina dagliga inköp och som då alla sammanförs i slutet av månaden och som du betalar likt en klumpsumma.

betalkort

Vad som skiljer betalkortet från ett bankkort och kreditkort är att betalkortet inte alltid (om du inte vill ) har någon form av kredit vilket gör att du måste betala hela den inhandlade summan vid ett och samma tillfälle i slutet av månaden och du kan vanligtvis inte dela upp summan i mindre delbetalningar så som vid kredit köp. Men till skillnad från ett bankkort dras inte kostnaden för inköpen direkt vid inhandlingstillfället.

Utan ditt konto berörs inte förrän i slutet av månaden då hela fakturan ska betalas. Idag är det mycket vanligt att de kort man ansöker om är hybrider mellan två eller alla tre betalningssätt och att det är du som innehavare som bestämmer på vilket sätt just detta individuella köp ska betalas. Idag kan du ansöka om betalkort hos de flesta banker och det finns exempelvis ett kort som erbjuds av Swedbank.

Detta kostar 195 kronor per år och som fungerar på så sätt att du som innehavare handlar med kortet och sedan har 55 räntefria dagar på sig att betala tillbaka summan. Ett annat kort är American Express Gold Card som är ett rent betalkort som du kan använda i de flesta affärer men också till kontanta uttag och som sedan betalas tillbaka genom faktura eller autogiro. Kortet har ingen ränta eller faktureringsavgift endast en årsavgift.

Extrakort till familjemedlem

Med i kortets årsavgift ingår också möjligheten till ett extrakort för en annan familjemedlem så länge denna person är över 16 år. Kostanden för detta kort är 1250 kronor. Benämningen betalkort kan också gälla för kontantbetalningskort eller bankkort som de också kallas. Detta är ett kort som du som innehavare kan använda att betala dina inköp med och även ta ut pengar från automater. Detta kort beviljas till personer över 18 år och som har ett konto vid den kortutgivande banken.

Kortet är kopplat till det bankkonto som du har vid banken och när du genomför uttag eller handlar på kortet dras den summan du handlat för eller hämtat ut genast från ditt konto för att täcka utgiften. När du handlar med kortet kontrollerar betalningsmottagaren att det finns pengar på ditt konto som täcker köpet, om det inte skulle finnas, eller att kortet inte går att läsa av i betalningsterminalen i affären kan betalningen inte genomföras, och så inte köpet.

När du införskaffar ett liknande betalnings kort får du också en fyrsiffrig kod som kallas PIN- kod. Vilket är en förkortning för personlig identifiering kod.  Denna kod fungerar som en identifiering och godkännande av köpet och är individuell för alla kort. Finns det ingen betalningsterminal där du kan trycka in koden för kortet godkänns köpet genom en underskrift på slippen som skrivs ut.

Båda dessa former av betalnings kort kan kopplas till en betaltid eller en kredit vilket gör dem till en hybrid kombination där du som innehavare själv kan välja vilken av kortets funktioner som ska stå för just den här betalningen. Eftersom att det finns ett stort utbud av betalkort kan det vara i ditt intresse att undersöka var du kan få det betalkort som bäst passar dina behov, och till det bästa priset.

Uttag av kontanter

Beroende på vilka tjänster du vill ska finnas på kortet kan kostanden på kortet påverkas.  Ett bra exempel på detta är om du är en person som sällan tar ut kontanter med ditt betalkort så kan Visa två vara ett kort som passar dig. Detta kort kan användas som betalning i de flesta butiker och affärer, men har endast tolv fria kontantuttag per år. Hämtar du ut pengar vid fler tillfällen än det så tillkommer en kostnad på tio kronor per uttag.

Kortet kostar dock endast femtio kronor per år till skillnad från ett bankkort med gratis kontantuttag och möjlighet att betala direkt med kortet i butiker vilket kostar mellan 250-300 kronor. Så ta dig tid att hitta det rätta kortet för just dig.