Fördelar och nackdelar med mikrolån

Att ta ett mikrolån har både sina fördelar och nackdelar. Ett mikrolån kan tas via sms, internet eller via telefon. Det är med andra ord ett mycket smidigt sätt att låna pengar, jämfört med att faktiskt behöva gå ner till banken och ha ett långt samtal där. Ett sådant banksamtal kan dessutom vara en aning pinsamt. Det är inte alltid så kul att behöva erkänna att man behöver låna pengar.

sms lån

När du tar ett mikrolån via sms, internet eller telefon ställs inga nyfikna frågor och du behöver inte uppge några skäl till varför du behöver pengarna. Du kan alltså använda ditt mikrolån till vad du vill. Det kan vara att betala månadens räkningar, en oväntad resa eller en bröllopspresent. Du bestämmer vad du gör med ditt lån och det finns ingen som har några invändningar.

Fördelar med mikrolån

En annan fördel är att du kan låna pengar direkt. Om du väljer ett mikrolån där du inte behöver ha någon säkerhet får du pengarna i princip samma ögonblick som du skickar in din ansökan, möjligen med ett par minuters dröjsmål. Nackdelen om du väljer att ta ett mikrolån med säkerhet är att banken/långivaren då gör en kreditprövning samt kollar dina betalningsanmärkningar. Det tar längre tid för pengarna att betalas ut, upp till 24 timmar, även om det är relativt snabbt.

Dom flesta banker/långivare vill dock ha en säkerhet när du ska låna pengar, vilket gör att du som inte har fast inkomst eller ett trassligt ekonomiskt förflutet kan få problem. Det finns å andra sidan en handfull banker/långivare som inte kräver någon form av säkerhet och även om dom är färre, så finns dom, och du har möjlighet att få ett lån där.

Nackdelar med mikrolån

När du tar ett mikrolån ska du betala tillbaka pengarna snabbt. Du har ofta 30 dagar på dig, vilket många tycker är en kort återbetalningstid. Det är dock för att banken/långivaren snabbt vill ha tillbaka dom pengar som lånats ut. Det finns hjälp att få om man skulle känna att mikrolånet inte kan betalas av i tid. Många banker/långivare erbjuder generösa förlängningar av löp-tiden, avbetalningstiden.

Ofta är det gratis för kunder som är nya, men det kan också kosta. Se därför till med att vara noga när du tar lånet så att du är väl medveten om alla kostnader, så att inga kommer som en överraskning senare.

Att tänka på när du lånar

Ett mikrolån är ofta dyrt. Det beror på att du, förutom själva lånet, även ska betala tillbaka en ränta. Räntans pris varierar beroende på hur många dagar du vill ha för att betala av lånet och hur mycket du lånar. Om du lånar en större summa pengar höjs räntan, i likhet att den minskar om du lånar mindre. Det finns även här banker/långivare med bra erbjudanden, så som gratis ränta vid ditt första lån.

Fördelen med mikrolån är att det finns en stor konkursens bland alla företag som lånar ut pengar och dom kämpar om att få dig som kund till just deras hemsida. Konkursen leder till att bra erbjudanden finns hos så gott som varje bank/långivare och att du kan välja och vraka. Du kan läsa mer om bra erbjuden om mikrolån här.