Betalningsanmärkning

I dagens samhälle är det vanligt att låna pengar för att kunna göra större inköp. De flesta tar ett bolån för att köpa en bostad eller ett billån för att köpa en ny bil. Ett problem uppstår om man vill låna pengar med betalningsanmärkning. Det är svårt att få lån, många banker säger automatiskt nej till lån när man har en betalningsanmärkning. Men det har blivit lättare och man har nu flera möjligheter.

betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning?

Om man inte betalar en räkning brukar man få en eller flera påminnelser. Insisterar man på att inte betala, eller helt enkelt glömmer bort det, går ärendet vidare till inkasso och kronofogde. När kronofogden beslutar att man är betalningsskyldig, registreras detta hos kreditupplysningsbolagen som en betalningsanmärkning. Den brukar stå kvar i registret i tre år, även om man betalar in beloppet.

När man ansöker om ett lån, oberoende av beloppet, så brukar banken alltid göra en kreditkontroll. De vill vara säkra på att få tillbaka sina pengar, och vill veta vilken ekonomi man har. För den som har betalningsanmärkningar kan det bli svårt att få lån, eftersom banken inte vill ta risken att låna ut pengar till en som inte skött sina betalningar tidigare.

Det är alltså viktigt att inte glömma bort eller strunta i inbetalningar, oberoende av belopp. Man bör be någon ta hand om räkningarna när man är på semester, eller sätta dem på autogiro.

Hur man kan låna pengar med betalningsanmärkning

Om man bara vill låna mindre summor pengar brukar det inte vara några problem. Det finns många kreditbolag som godkänner mikrolån eller smslån med betalningsanmärkning, vill man hitta långivare som ger lån med betalningsanmärkning kan man besöka en sida som listar alla lån som tillåter betalningsanmärkningar. Med vissa kan man till och med ha ett flertal anmärkningar och ändå få låna pengar. Denna typ av lån ligger ofta runt 500 – 5 000 kronor.

Behöver man låna lite större summor pengar kan man ta ett konsumtions- eller privatlån med betalningsanmärkning. Kallas även för blancolån. Här brukar den övre gränsen ligga på flera hundra tusen kronor. Har man betalningsanmärkning kan man ändå låna pengar hos vissa banker, men det blir lite dyrare. De sätter ofta räntan individuellt, och ser då på vilken betalningsmöjlighet man har. Man kan få lånet godkänt om man har en stadig, bra inkomst.

Men räntan blir lite högre, eftersom man bedöms som en risk. Det är i alla fall möjligt att få lån. Man kan till och med få ett huslån med betalningsanmärkningar, men det är inte så lätt. Har man en borgensman blir det lättare, någon som garanterar för beloppet. Man kan också ansöka om lånet tillsammans med någon, till exempel en partner.

Fler och fler banker inser att en betalningsanmärkning inte nödvändigtvis betyder att man har dålig ekonomi. Många drar på sig en anmärkning i onödan, men har egentligen en stadig ekonomi. Eller det var något som hände för flera år sedan, och man har tagit tag i sin ekonomi. Det kan därför löna sig att lägga fram bevis för banken på att man är skötsam och att man betalar sina räkningar i tid. Har man tillsvidareanställning och god inkomst, samt papper på att man sköter sin ekonomi kan de värdera en ansökan om lån med betalningsanmärkning.

En guide till alternativa lånemöjligheter

Att låna pengar när man har en betalningsanmärkning kan vara utmanande, men det är inte omöjligt. Det finns alternativa lånemöjligheter för personer med betalningsanmärkningar som kan hjälpa dig att få tillgång till kredit trots din tidigare ekonomiska historik. I denna artikel går vi igenom några av de alternativ som finns för att låna pengar med betalningsanmärkning samt vad du bör tänka på innan du ansöker om ett lån.

Långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkningar:

Det finns långivare på marknaden som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar. Dessa långivare tar oftast högre risker än traditionella banker och kreditinstitut, vilket innebär att de också tar ut högre räntor och avgifter. Exempel på sådana långivare inkluderar:

  • Peer-to-peer-låneplattformar
  • Kreditbolag som specialiserar sig på lån med betalningsanmärkningar
  • Vissa privatlån och snabblån

Mikrolån och snabblån

Mikrolån och snabblån är små, kortfristiga lån som kan vara lättare att få beviljade trots betalningsanmärkningar. Dessa lån har oftast högre räntor och kortare återbetalningstider jämfört med traditionella lån. Det är viktigt att noggrant överväga om du verkligen behöver lånet och om du kan betala tillbaka det inom den angivna tiden innan du ansöker.

Säkerhetslån

Om du har en betalningsanmärkning kan det vara lättare att få ett lån om du kan erbjuda någon form av säkerhet. Säkerhetslån innebär att du använder en tillgång, till exempel ditt hem eller din bil, som säkerhet för lånet. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta din tillgång för att täcka lånebeloppet. Kom ihåg att det innebär en högre risk för dig som låntagare, då du kan förlora din tillgång om du inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Använd en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med någon som har en bättre kreditvärdighet än du kan öka dina chanser att få lånet beviljat. Din medsökandes kreditvärdighet kan kompensera för din betalningsanmärkning, vilket gör det mer troligt att långivaren godkänner låneansökan. Tänk dock på att din medsökande också blir ansvarig för lånet, vilket innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet kommer de att behöva göra det.

 Förbättra din kreditvärdighet

Innan du ansöker om ett lån med betalningsanmärkning kan det vara klokt att arbeta på att förbättra din kreditvärdighet. Genom att betala av befintliga skulder, hålla dig inom dina kreditgränser och betala räkningar i tid kan du förbättra din kreditvärdighet över tid. Ju bättre din kreditvärdighet är, desto lättare blir det att få lån i framtiden.

Var försiktig med att ta flera lån

Om du har en betalningsanmärkning kan det vara frestande att ansöka om flera lån för att täcka dina ekonomiska behov. Det är dock viktigt att vara försiktig och inte hamna i en skuldfälla. Att ta flera lån med höga räntor och avgifter kan leda till en ohållbar skuldsituation som blir svår att hantera.

Sök rådgivning om din ekonomi

Om du har en betalningsanmärkning och behöver låna pengar är det klokt att söka professionell rådgivning om din ekonomi. En budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig att skapa en budget, prioritera dina skulder och ge dig råd om hur du kan förbättra din ekonomiska situation.

Att låna pengar med betalningsanmärkning kan vara utmanande, men det finns alternativa lånemöjligheter tillgängliga. Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att noggrant överväga dina alternativ och din ekonomiska situation. Genom att förbättra din kreditvärdighet, söka professionell rådgivning och vara försiktig med att ta flera lån kan du öka dina chanser att få lån trots betalningsanmärkningar och förbättra din ekonomiska situation på lång sikt.