Betalningsanmärkning

I dagens samhälle är det vanligt att låna pengar för att kunna göra större inköp. De flesta tar ett bolån för att köpa en bostad eller ett billån för att köpa en ny bil. Ett problem uppstår om man vill låna pengar med betalningsanmärkning. Det är svårt att få lån, många banker säger automatiskt nej till lån när man har en betalningsanmärkning. Men det har blivit lättare och man har nu flera möjligheter.

betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning?

Om man inte betalar en räkning brukar man få en eller flera påminnelser. Insisterar man på att inte betala, eller helt enkelt glömmer bort det, går ärendet vidare till inkasso och kronofogde. När kronofogden beslutar att man är betalningsskyldig, registreras detta hos kreditupplysningsbolagen som en betalningsanmärkning. Den brukar stå kvar i registret i tre år, även om man betalar in beloppet.

När man ansöker om ett lån, oberoende av beloppet, så brukar banken alltid göra en kreditkontroll. De vill vara säkra på att få tillbaka sina pengar, och vill veta vilken ekonomi man har. För den som har betalningsanmärkningar kan det bli svårt att få lån, eftersom banken inte vill ta risken att låna ut pengar till en som inte skött sina betalningar tidigare.

Det är alltså viktigt att inte glömma bort eller strunta i inbetalningar, oberoende av belopp. Man bör be någon ta hand om räkningarna när man är på semester, eller sätta dem på autogiro.

Hur man kan låna pengar med betalningsanmärkning

Om man bara vill låna mindre summor pengar brukar det inte vara några problem. Det finns många kreditbolag som godkänner mikrolån eller smslån med betalningsanmärkning, vill man hitta långivare som ger lån med betalningsanmärkning kan man besöka en sida som listar alla lån som tillåter betalningsanmärkningar. Med vissa kan man till och med ha ett flertal anmärkningar och ändå få låna pengar. Denna typ av lån ligger ofta runt 500 – 5 000 kronor.

Behöver man låna lite större summor pengar kan man ta ett konsumtions- eller privatlån med betalningsanmärkning. Här brukar den övre gränsen ligga på flera hundra tusen kronor. Har man betalningsanmärkning kan man ändå låna pengar hos vissa banker, men det blir lite dyrare. De sätter ofta räntan individuellt, och ser då på vilken betalningsmöjlighet man har. Man kan få lånet godkänt om man har en stadig, bra inkomst.

Men räntan blir lite högre, eftersom man bedöms som en risk. Det är i alla fall möjligt att få lån. Man kan till och med få ett huslån med betalningsanmärkningar, men det är inte så lätt. Har man en borgensman blir det lättare, någon som garanterar för beloppet. Man kan också ansöka om lånet tillsammans med någon, till exempel en partner.

Fler och fler banker inser att en betalningsanmärkning inte nödvändigtvis betyder att man har dålig ekonomi. Många drar på sig en anmärkning i onödan, men har egentligen en stadig ekonomi. Eller det var något som hände för flera år sedan, och man har tagit tag i sin ekonomi. Det kan därför löna sig att lägga fram bevis för banken på att man är skötsam och att man betalar sina räkningar i tid. Har man tillsvidareanställning och god inkomst, samt papper på att man sköter sin ekonomi kan de värdera en ansökan om lån med betalningsanmärkning.