Myter om SMS Lån

På den svenska lånemarknaden har sms lån varit i blåsväder ett flertal gånger. Både då långivare gjort misstag, men även när låntagare inte har kunnat betala tillbaka lånen. Som en konsekvens av dessa händelser har flera stora myter om sms lån växt fram. Vi tänker ta upp och nämna de fem största.

sms lån

Bara socialbidragstagare, arbetslösa & spelberoende tar sms lån

Denna myt (som de flesta andra) har växt fram i media. Faktum är att det blir allt vanligare att vanliga människor utan dålig ekonomi tar sms lån. Anledningen till varför de gör det kan till exempel vara att täcka upp utgifter som uppstått oväntat. Sms lånet är användbart i dessa fall då de ger låntagaren ett snabbt besked och pengar så utgiften kan täckas.

Sms långivare lån utnyttjar låntagare

Så länge du kan betala tillbaka ditt lån i tid tillkommer inga förseningsavgifter. Långivarna erbjuder en tjänst som används med stor nytta bland de som behöver tjänsten. Faktum är att konkurrensen är så hård på marknaden, att de inte har “råd” att utnyttja låntagare. Självklart måste de få betalt för att de erbjuder tjänsten, och stora delar investeras i företaget. Att lura och utnyttja låntagare är inte bra långsiktigt, men självklart kan oseriösa aktörer förekomma.

Sms lån trots betalningsanmärkningar

Denna myt bygger på ett fåtal misstag som långivare har gjort, där den låga inkomsten missades. Personen i fråga var spelberoende och hade inte jobbat “på riktigt” på 1 år. Normalt sett, kräver långivare att du har en stadig inkomst på minst 100 000 kr / år och att du inte har betalningsanmärkningar eller anmärkningar hos kronofogden. Självklart finns det vissa långivare som har lägre krav, men de bör man undvika.

Långivare har ockerräntor

Att alla långivare har ockerräntor (oskäligt höga räntor) beror på hur man ser på lånen och vad man jämför med. Med tanke på att smslånesumman är liten, måste räntorna vara högre jämfört med stora privatlån eller bolån. Vissa långivare har naturligtvis mycket högre effektiva räntor, då det t.ex. kan tillkomma en startavgift, men långt ifrån alla har det.

Idag är långivare framförallt väldigt transparenta med vilka räntor de har, både nominella och effektiva. Det finns även ett flertal långivare som erbjuder räntefria sms lån för förstalånstagare.

Sms lån även om du är under 18 år.

Att du skulle kunna ta sms lån trotts att du är under 18 är näst in till omöjligt. Då måste ett allvarligt “fel” uppkomma och det sker väldigt sällan. Vanligtvis är åldersgränsen för sms lån mellan 18-20 år. I vissa fall är det högre, i vissa fall lägre – men aldrig under 18 år (även om man har målsmans underskrift).